< Åben menu

Xterra, Slettestrand og træningsweekend

9. marts 2017 Anders Kronborg

Slettestrand og mountainbike har i en del år været tæt forbundet og de fleste danske (og sikkert mange norske) mountainbikere har enten været i Slettestrand eller hørt om de gode spor, gæstfriheden og den dejlige mad. Så hvordan og hvorfor kommer det der xterra lige pludselig ind i billedet, med både træningsweekender og et stort stævne 19.-20. august i år? Det gør Anders sig lidt tanker om herunder!

Xterra ifølge Anders

Jamen jeg (Anders) vil da egentlig gerne tage en del af æren (eller skylden?) for at der er gået xterra i den her i Slettestrand!

Min første oplevelse med xterra stammer tilbage fra 2014 i Aarhus, og lige siden har ideen og ønsket om at Slettestrand skal forbindes med xterra levet og vokset.

For mig er der specielt tre aspekter af xterra, som er tiltalende:

Først og fremmest er det oplevelserne i og med naturen, både i den daglige træning, hvor jeg klart foretrækker at hoppe på mountainbiken, tage trailskoene på eller glide ned i våddragt – også selvom det regner, er koldt og blæsende. Selvfølgelig foregår stævnerne også altid i naturen og endda ofte i ret flotte og unikke omgivelser. På trods af naturen og elementer skal forceres under en konkurrence, kan det ikke ske medmindre man arbejder sammen med naturen og forstår den – hvad end det er et teknisk mountainbike spor eller havets bølger. Så selvom det sikkert lyder lidt frelst, ser jeg det mere som en konkurrence med naturen end mod naturen. Præcis ligesom når min svoger Esben bygger spor – så sker det altid på naturens præmisser og de forhold dagen og terrænet tilbyder.

Netop det at xterra altid foregår i naturen, gør det også til en kæmpe udfordring, både fysisk og mentalt, hvilket er det andet aspekt af xterra jeg værdsætter. For selvom forberedelserne har været optimale og udstyret spiller, er det altid en stor udfordring at mestre både svømning, mountainbike og løb på samme dag og gerne mens man presser sig selv og sine grænser.

Og til sidst, men bestemt ikke mindst, er xterra for alle, hvert fald alle dem, der har lyst og mulighed for at tage udfordringen op. Jeg synes altid stemningen er god, afslappet og venlig, når jeg har stået på startlinjen sammen med en bred skare af forskellige mennesker. Om stedet så har heddet Maui eller Moesgård, har folk været flinke ved hinanden og hjulpet hinanden, hvis der har været brug for det.

Og lige netop de tre ovenstående aspekter; naturen, udfordringen og den afslappede og gode stemning harmonerer så godt med det vi gerne vil give vores gæster, når de kommer til Slettestrand for at være aktive og opleve naturen.

I og med xterra er en stor udfordring kommer man selvfølgelig heller ikke sovende til de gode oplevelser. Skal oplevelsen være god kræver det træning – selvfølgelig efter ens evner og målsætning. Lige netop derfor, har vi i år også valgt at afholde to træningsweekender med fokus på xterra og de mange krav det stiller til dem, der ønsker at tage udfordringen op. Vi har netop afholdt en træningsweekend d. 3.-5. marts, hvor der var fokus på de tre aspekter, jeg netop har nævnt. Herunder følger en kort beretning om weekenden, både fra en undervisers og deltagers synspunkt.

Beretning fra Xterra weekend i Slettestrand

Vores ønske med weekenden var at den skulle være både hyggelig, udfordrende, lærerig og henvendt til alle udøvere, ligegyldigt niveau.

Weekenden startede ud fredag aften, selvfølgelig med lækker buffet, hvorefter der var fælles velkomst, gennemgang af weekendens program samt et oplæg om mountainbike teknik for at danne grundlag for lørdagens teknikundervisning.

Lørdag var der fuldt program fra kl. 9 – 21 med både fysisk og teknisk træning på mountainbiken, løbeteknik, svømning samt et oplæg om træningsplanlægning af Slettestrands ukronede xterra konge, Allan Bachmann. Som sagt er det vigtigt for os at stemningen er afslappet og hyggelig, derfor var det også frit for deltagerne, hvilke workshops de ønskede at deltage på. Al træningen, på nær svømningen, foregik selvfølgelig udendørs – også selvom vejret ikke viste sig fra sin bedste side.

Søndag stod den på uhøjtidelig konkurrence i skoven med duatlon træning, så deltagerne fik mulighed for at prøve den nye viden af i noget der mindede om en konkurrencesituation. Undervejs på mountainbikeruten stod jeg parat med kamera så, der efterfølgende var mulighed for fejlretning af teknik.

Alt i alt bød weekenden på ca 3 timers teoretisk undervisning samt mulighed for ca 7 timers træning. Så det var nogle trætte deltagere der forlod Slettestrand efter endnu en omgang lækker buffet i restauranten.

Dorthe Jensen fra Fredericia deltog på weekenden med sin mand og to andre fra deres lokale klub, her er hendes ord om weekenden:

Kort beretning fra en begejstret deltager

De gjorde det igen, et meget inspirerende og lærerigt ophold på Slettestrand Feriecenter, Xterra træningsweekend.

Det er ingen sag at være deltager på et kursus, når instruktørerne kan favne deltagernes forskellige niveauer. Alle fik garanteret noget med hjem. Vi var ca 20 deltagere lige fra en 15 årig sej MTB gut til en 60+ årig verdensmester i Xterra. Der var udfordringer til alle.

Kan varmt anbefales til alle, der har lyst til at blive bedre til enten svømning, mtb, løb, træningsplanlægning eller det hele. Lige fra nybegynder til øvede. Der var fin individuel feedback.

Det er altid fantastisk at deltage på et kursus på Slettestrand Feriecenter eller blot indlogere sig for et almindeligt weekendophold.”

Xterra træningsweekend d. 8.-10- juli

Nåede du ikke vores træningsweekend i denne omgang byder muligheden sig igen 8.-10. juli. Programmet til denne weekend vil være efter samme model som den netop gennemførte weekend, men med små justeringer efter flere gode input fra deltagerne. Desuden vil vi tilføje nogle nye workshops, så der er mulighed for at vende tilbage for dem vi netop har sagt farvel til efter en hyggelig weekend. Se mere om weekenden her.

Hele vores xterra program kulminerer selvfølgelig 19.-20. august, når Xterra Nordic afvikler Xterra Slettestrand 2017. Et løb mange af os fra Slettestrand ser frem, både de mere hardcore mountainbikere, som Mette, Kirsten, Esben og Inger Marie (som weekenden efter Xterra Slettestrand fylder 70!). Desuden kan I selvfølgelig forvente at se undertegnede kæmpe med om sejren mod den tidligere nævnte xterra konge Allan.

Jeg håber vi ses!

/ Anders Kronborg